marți, 11 iunie 2013

O lume superba

Curiozitati Despre Animale Salbatice

  1. [IMG] Aardvark- Cu toate ca aardvark-ul, "porcul de pamant", originar din Africa, are unele similaritati cu tapirul Sud American, cei doi nu sunt inruditi. Auzul si simtul mirosului sunt ascutite la cel dintai, dar vederea e saraca. Limba este subtire si poate ajunge la 45 cm (18 inch) de la gura. Mananca in principal termite si furnici.

    [IMG] Pisica de aur Africana - este o pisica de marime medie care poate creste pana la 90 cm (35 inch) lungime si pana la 18 kg (40lb) greutate. In afara de duika si alte antilope mici se crede ca partea principala din dieta unei pisici de aur o constitue rozatoarele, hidrele de copaci si pasarile.

    [IMG] Pisica din muntii Andeni - Pisica de munte poate fi gasita in regiunile inalte ale Boliviei, Perului si in Chile. Pisica de munte este cu putin mai mare decat o pisica domestica mare, crescand pana la 60 cm (24 inch) in lungime, are o coada cu lungimea de aproximativ 70% din lungimea propriului corp.

    [IMG] Furnica - poate cara o povara de 10 ori mai grea decat greutatea propriului corp. Furnicile muncitoare traiesc de la un an la cinci ani; unele regine traiesc mai mult dee 20 de ani. Cea mai mare colonie de furnici a fost gasita pe coasta Ishikari din Hokkaido: 306 milioane de furnici, cu 1 080 000 de regine in 45 000 de musuroaie legate intre elepe o arie de 2,7 kilometri patrati (o mila patrata).

    [IMG] Albina - este o insecta remarcabila - nu au urechi, dar au un simt al mirosului excelent cu chimioreceptori in antene. Albinele vad culorile diferit fata de noi. Ele sunt insensibile la rosu dar detecteaza lumina ultravioleta care este invizibila pentru noi.

    [IMG] Bettong - Animal din Tasmania, bettong-ul cantareste pana la 2 kg (4.4lb) si are o durata de viata de 3-5 ani. Regimul lor alimentar include seminte, radacini, bulbi si insecte. Bettong-ul naste tot anul iar puii petrec primele 3 luni in marsupiul mamei.

    [IMG] Iepurele australian(bilby) - Odata foarte raspandit in Australia, bilby este acum clasificat ca fiind in pericol. Singura specie asemanatoare a disparut. Masculii sunt de doua ori mai mari decat femelele, crescand pana la 55 cm (21 inch) si cantarind pana la 2.5 kg (5.5lb). Urechile lor mari ii ajuta sa se racoreasca.

    [IMG] Rasul - desi nu poarta numele familiei sale, rasul este o specie distincta in genul Lynx. Rasii adulti cantaresc aproape 12 kg. Puii au un castig in greutate zilnic de 25 g si sunt gata de atac la 12 saptamani, devenind independenti de parinti la varsta de 10-12 luni.

    [IMG] Bivolul - Bivolul african sau incoronat este un membru al celor "Cinci Mari", impreuna cu elefantul, rinocerul, leul si leopardul. Cantarind 700 kg (1,500 lb), bivolii sunt imprevizibili si periculosi daca au si coarne. Sunt recunoscuti ca atacatori ai omului si sunt des acuzati de salbaticii deliberate, dar sunt linistiti daca sunt lasati in pace.

    [IMG] Karakula - Intalnit deseori in Africa de Sud, karakula este des numit linxul african sau lynxul desertului, desi nu este inrudit cu lynxul. Creste pana la 1m (3ft) in lungime iar masculul cantareste pana la 18 kg. Poate supravietui perioade lungi fara apa, obtinandu-si necesarul din lichidele metabolice ale prazii sale: mici cerbi, sobolani de nisip, hidre de stanca.

    [IMG] Caribu - Mare, salbatic, animal din familia elanului, cantarind pana la 300 kg (660 lb), poate fi gasit peste linia arborilor in America de Nord si Groenlanda. Caribu, inrudit cu renul, are o blana unica ce opreste aerul oferindu-le o acoperire excelenta. Aceasta blana il mentine de asemenea la suprafata, plutitor, in apa.

    [IMG] Ghepardul(cheetah) - Cel mai rapid animal de pe pamant cu 95 km/h (60mph); spre deosebire de alte "pisici mari", ghepardul nu rage - totusi toarce si face zgomote inalte, latraturi si triluri. Poate fi vazutiin Africa si in unele parti ale Asiei.

    [IMG] Crocodilul - Cea mai vocala dintre toate reptilele, exista 23 de specii de crocodili. Crocodilul de Nil creste pana la 6m lungime. In captivitate crocodilii par a avea capul mai lat - un posibli indiciu al unui stil de viata mai sedentar.

    [IMG] Cuscus- Din cauza marimii sale (70 cm / 26 inch) cuscus-ul este deseori confundat cu o maimuta. Rareori in graba, are putini inamici deoarece traieste in varful arborilor din sud estul Australiei. Daca este amenintat, loveste cu labele din fata, latra puternic, punand de obicei intrusul pe fuga. Speranta de viata a cuscus-ului este de pana la 11 ani.

    [IMG] Oaia Dalli - Un animal subarctic si arctic, ce traieste pe varfurile alpine, piscuri si creste, pante stancoase; berbecul are 90 cm (35 inch) pana la umar si cantareste 110 kg (250 lb). Este singura ovina salbatica alba din lume. Oaia Dalli are o blana bogata ce-i protejeaza corpul.

    [IMG] Delfinii - Se numara printre cele mai inteligente animale, unele specii avand raportul dintre masa creierului si masa corpului la fel cu cel al oamenilor. Inca de la inceputurile navigatiei, au fost subiect de arta, literatura, si mit.

    [IMG] Elefantul - Elefantul african este cel mai mare mamifer in viata de pe pamant. Trompa musculoasa serveste ca nas, mana, picior suplimentar, dispozitiv de semnalizare si unealta pentru adunarea mancarii. Cu 40 000 de muschi, trompa face miscarile ca si cum ar culege oua.

    [IMG] Pisica pescar - Animal raspandit in India, Sri Lanka, in toata Burma, peninsula Thai si Indonezia. Pisica pescar cantareste pana la 13 kg (29 lb) si creste pana la aproape 1 m in lungime. Prinde pestele cu labele de pe marginea apei, sau se scufunda in apa pentru a prinde pestele cu falcile. Mai vaneaza si caprioare tinere si porci salbatici mici.

    [IMG] Broastele - Broastele exista in multe forme si culori prin toata lumea - exceptand Antartica! O limba de broasca lunga, lipicioasa este atasata de gura sa, si ca o amprenta caracteristica, broasca poate sa-si arunce limba pentru a-si captura prada cu o viteza uluitoare.

    [IMG] Garanuuga - "Gazela girafa" este intalnita in estul Africii. O glanda preorbitala din fata ochilor secreta o substanta ca o smoala care este depusa pe crengi pentru a marca teritoriul. Se ridica pe picioarele din spate pentru a ajunge la tufisurile inalte, folosind picioarele din fata pentru a trage ramurile mai inalte. Garanuuga nu mananca iarba si nici nu are nevoie de apa intrucat preiau suficienta din plantele pe care le mananca.

    [IMG] Gorila - Cea mai mare dintre primatele in viata, gorila mascul cantareste pana la 200 kg, si cu toate acestea este rusinoasa si retrasa. Oricum ar fi, el isi vor proteja grupul familial cu bravura. Mananca plante variate, inclusiv telina salbatica, bambus, scaieti, urzici, paie si anumite fructe. Gorilele sunt o specie in pericol din care au mai ramas numai aproximativ 630 de exemplare. Lupta lor pentru supravietuire a fost popularizata de Dian Fossey, in filmul "Gorile in ceata."

    [IMG] Hipopotamul - Cascatul hipopotamului nu este un semn de adormire sau plictiseala ci este de fapt un gest amenintator, ce arata caninii lungi, grosi, ca o lama, sau coltii, cu care este capabil sa faca bucati o barca mica. Aparandu-si teritoriul si puii fara nici o frica, hipopotamii au ucis mai mult de 400 de oameni in Africa.

    [IMG] Hidra - Hidra este unul din putinele celenterate de apa dulce. Corpul sau este un sac a carui pereti sunt facuti din doua straturi de celule separate de o piele subtire dintr-un material necelular. Tentaculele sunt scobite, in jurul gurii. Cealalta parte a corpului este un disc bazal care in mod normal ancoreaza hidra de o secretie lipicioasa. Hidrele au niste celule paralizante cu care captureaza puricii de apa, larvele de insecte, viermii si mormolocii.

    [IMG] Hyrak - Hyrak-ul nu seamana deloc cu celelalte animale ce sunt clasate intr-un ordin separat, Hyracoidea. Este cea mai apropiata ruda a elefantului. Din cele 3 specii existente, 2 sunt de stanca iar a treia de copaci. Hyrak-ul de stanca isi petrece diminetile lafaindu-se la soare, dupa care urmeaza scurte excursii de hranire. Ei mananca repede intrun cerc, membrii familiei fiind atenti la eventualii pradatori.

    [IMG] Jaguarul - Este singurul membru din familia panterelor ce poate fi gasit in America si pe departe cea mai mare pisica de pe continent. Cu o durata de viata de 12 - 16 ani, creste pana la 1,8 m in lungime si cantareste pana la 120 kg.

    [IMG] Pisica junglei - Aceasta pisica nu locuieste in padurile tropicale, dupa cum sugereaza numele, ci hoinareste prin Egipt, Estul Mijlociu si Asia de Sud pana in vestul Chinei. Ea nu este o creatura rusinoasa si poate fi vazuta des in vecinatatea oamenilor, vanand rozatoare mici in campurile cu recolte si plantatii. Mai mare decat Pisica Salbatica Africana, masoara pana la 75 cm, si cantareste pana la 16 kg.

    [IMG] Koala - Locuind doar in Australia, koala apartine clasei de animale ce se numara printre cei mai vechi locuitori ai planetei. Au una dintre cele mai specializate diete dintre toate vietuitoarele, hranindu-se in mod exclusiv cu frunzele catorva specii de eucalipt. Koala doarme chiar si 18 ore pe zi, si are o durata de viata de pana la 18 ani.

    [IMG] Kob - Spre deosebire de alte antilope, Kob isi stabileste pasuni permanente, unele dintre ele fiind folosite continuu timp de 50 de ani. Comportamentul imperecherii este si el diferit, prin aceea ca masculul nu este dur cu femelele si nu incearca sa le pastreze cu forta in teritoriul sau - mai degraba pare ca incearca sa le convinga cu blandete, facand zgomote blande in timpul jocurilor curtarii.

    [IMG] Leopardul - Leopardul locueste in Africa si Asia, labele sale puternice si muschii gatului ii permit sa care o antilopa mascul in plina maturitate sau chiar o girafa tanara, de multe ori de trei ori mai grea decat greutatea propriului corp, pana in varfurile copacilor.

    [IMG] Pisica leopard - Pisica Leopard are una dintre cele mai vaste raspandiri intre toate pisicile din Asia, si ca o consecinta cel mai mare numar de subspecii recunoscute. Cantarind 3-7 kg, principala lor prada sunt rozatoarele mici, mamifere si pasari mici, pesti, amfibieni, insecte si reptile. Durata de viata este de 10-15 ani.

    [IMG] Leul - LEUL Gasit in Africa, leul se diferentiaza de celelalte 'pisici mari', nu numai prin aparitia lui distinctiva dar si prin aceea ca este singura felina ce traieste in grupuri sociale organizate. Masculii adulti cantaresc pana la 225kg si cresc pana la 3m in lungime. Prada consta in animale de turma medii spre mari. Odata ce prada este prinsa este destul de obisnuit ca masculii sa manance primii desi nu participa la vanatoare.

    [IMG] Lama - Lamele sunt animale domesticite, membre ale familiei camilelor, dar diferite de acestea prin faptul ca au doar 3 stomacuri in loc de 4. Cantaresc intre 100 si 200 kg, cu o inaltime a capului de 1,8 m. Lamele au o durata de viata intre 30 si 50 de ani.

    [IMG] Margay - Margay este similara ca aparitie jaguarului dar mai mica, crescand pana la 69 cm (27 inch). Este raspandita din Mexic pana in Argentina. Se simte acasa in varful copacilor, labele sale special adaptate si gleznele se pot roti la 180 de grade, permitandu-i sa se miste aproape cu usurinta unei maimute.

    [IMG] Meerkat - Locuieste in desertul Kalahari din Afica sudica; masculii si femelele sunt greu de deosebit - in principal pentru ca sunt de aceasi marime, la 50 cm, numai coada avand 20 cm lungime. Mananca insecte, mamifere mici, scorpioni, sopirle si serpi. Meerkatul este imun la veninul de scorpioni. Societatea lor este formata din grupuri numite "colonii" sau "gloate", fiecare cu pana la 40 de membri. Au o durata de viata de aproximativ 10 ani.

    [IMG] Narwhal - Protuberanta ca un colt de fildes dintr-o alveola dentara este cea mai distinctiva caracteristica a acestei balene arctice. Acest colt este de fapt un dinte, ce ajunge la 3 m lungime. Ingropat 38 cm in cap, coltul este drept ca o sageata, spiralat pana la 12cm de varf unde este lustruit si neted.
http://www.youtube.com/watch?v=HVPVWMv4OkY    , Romania bisonul

Superba Africa

http://www.youtube.com/watch?v=uqgOMjwUOhY&noredirect=1


Superbii lei


Paradis subtropical, cu zona de coasta si campii inguste, platouri deluroase pana la ziduri de bazalt, briza umeda si calda, istorie si populatii tribale, ancorate intr-un mod de viata arhaic, de la Durban la Pretoria, toate ingredientele se combina oferind calatorului interesat un crampei din adevarata Africa. Cate putin si din exotica Kenya, din vecinul Mozambic sau mai indepartata Tanzanie. Oameni si locuri, mai mult la singular, pluralul apartine animalelor.
In asteptarea turistilor...
Nu mi-am propus sa vorbesc despre orase - Africa si salbaticia ei nu lasa memoriei locuri in care citadinul sa se strecoare - insa Durban-ul frapeaza. Cel mai mare port al Africii, cu cea mai mare comunitate indiana din afara Asiei, si-a lasat amprenta in tot ceea ce constituie contributie culturala, religioasa sau gastronomica in zona. Amestecul de populatii pare atat de neobisnuit incat, te opresti, din cand in cand, pe strada, sa admiri fetele de liceu in sari-ul traditional; minaretele se amesteca cu magazinele de condimente, rugaciunile se inalta parfumate de aromele de rasini si mirodenii.
Plajele sunt spectaculoase, fluxul si refluxul alterneaza necontenit si speram ca plasele de rechini sa fie eficiente, pe cat ni se promite. Povestea favorita a localnicilor, dornici sa-i calmeze pe turisti, prezinta o statistica a victimelor facute de rechini – “numai” 70 in cursul anului 2010, fata de 180 de cazuri, din cauza hipopotamilor. Linistitor, nu-i asa?....

Muntii Dragon

Schimbam ghidul - Lyn, descendenta a scotienilor veniti aici la inceput de secol XX, este un adevarat Larousse. Experienta si cunostintele cu lux de amanunte, in cele mai variate domenii, nu pot fi egalate decat de pasiunea ei pentru crichet – acum avem cateva saptamani sa deslusim, in sfarsit, acest sport.
Parasim coasta si ne indreptam agale spre inaltimi. E timpul sa elogiez putin infrastructura – autostrazi sau sosele secundare, racorduri, indicatoare, poduri, viaducte si tuneluri ne dau sentimentul perfectiunii atente supravegheate. Cu siguranta, Cupa Mondiala, din vara anului trecut, si-a spus cuvantul, dar ‘panglicile de asfalt’  au fost dintotdeauna creionate pe harta, de altfel uriasa, a acestui colt de lume.
Stiam ca varfurile Masivului Drakensberg ajung pana la 3500 de metri, dar suntem incantati sa ajungem acolo fara sentimentul unui urcus greu.
Giant’s Castle, rezervatia guvernamentala ce strajuieste granita cu Lesotho, adapostul nostru pentru urmatoarele zile, ne primeste in razele asfintitului. Casutele raspandite printre stanci sunt adevarati pitici in umbra piscurilor enorme. Inchidem cu grija usi si ferestre, caci altfel babuinii cei indrazneti ar fi deja musafirii sufrageriei noastre.
Dis de dimineata pornim spre Gluga Calugarului (Monk’s Cowl). Rauri si cascade, pereti de stanca golasa, vulturi impozanti -  frumusetea salbatica si pustie ne insoteste la drum.
Zona este extrem de cunoscuta pentru grotele, in care, picturi rupestre stravechi, de o mare calitate artistica, povestesc despre o viata mai tihnita, despre comuniunea complicata, dar sensibila a bosimanilor cu turmele de elandzi. Le privim cuminti, ascultand legendele si marcati de povara miilor de ani ce s-au asternut peste ele.

KwaZulu Natal - chemarea Africii salbatice

Strabatem cu repeziciune peisajul: lanuri de trestie de zahar, livezi de caju, papaya sau banane, campuri de ananas – care nu creste in copaci, cum credeam noi – simtul olfactiv este pus la grea incercare, cu semne de intrebare despre feluritele arome. Satele se succed intr-o monotonie lenesa: rondavele (case traditionale rotunde cu acoperis de stuf), tarcuri pentru animale (kraak), ici si colo cate o capra sau copiii, la marginea drumului, cu care ne tocmim pentru cosuri pline de avocado si mango.